T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı 27.05.2020 tarihinde yayımladığı 311 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ ile şirketlerin satın aldığı ve kiraladığı araçlara ilişkin yeni bazı vergisel düzenlemeler yapmıştır.
2022 yılı içerisinde 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ ile daha önceden herhangi bir gider kısıtlamasına tabi olmayan araç kira bedellerinin 8.000 TL’na kadar olan kısmının gider yazılabilmesine ilişkin bir kısıtlama getirilmiştir. Bu tutar her yıl sıfır araç fiyatlarındaki artış da gözetilerek T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından arttırılmaktadır. Söz konusu tebliğ ile ayrıca şirketlerin satın aldığı araçlarda gider yazabileceği KDV ve ÖTV toplamı 200.000 TL ile, amortisman gideri yazabileceği tutar da 230.000 TL (iktisap bedelinin) ile kısıtlanmıştır. Ayrıca; şirketler araçlarını ister kiralasınlar isterse satın alsınlar, bu araçlar için yaptıkları genel giderlerin %70’ni gider yazabileceklerdir.
Bir şirket ihtiyaç duyduğu aracı kiralamak yerine satın almak istediğinde, yukarıda detayları paylaşılan yeni yasal düzenleme sebebiyle farklı gider kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Aracın KDV ve ÖTV’nin tamamının gider yazılamaması, M.T.V.’nin gider yazılamaması, kasko/trafik/bakım-onarım vs. tüm giderlerin sadece %70’nin gider yazılabilmesi gibi kısıtlamalar Kurumlar Vergisi açısından dezavantaj oluşturmaktadır. KDV Kanunu 30/b maddesi gereğince ise; şirketler satın aldıkları binek araçların KDV’ni indirim konusu yapamamaktadırlar.
Tüm bu hususlar ışığında; şirketlerin bir aracı satın alıp üç yıl boyunca kullanması sonucu karşılaştığı tüm maliyetler, araç kiralandığı zaman zaten kira fiyatının içerisinde yer alacaktır. Dolayısıyla herhangi bir gider kısıtlamasına maruz kalmadan, KDV de indirim konusu yapılarak hem KDV hem de Kurumlar Vergisi açısından önemli vergisel avantajlar sağlanacaktır.