Şirketler bir araç ihtiyacı doğduğunda bu ihtiyacı şirketin üzerine araç alarak ya da şirket aracı kiralayarak giderebilirler. Peki bu yöntemlerden hangisi daha doğru? Şirket üzerine araç almak mı yoksa şirket aracı kiralamak mı?
Hem şirket üzerine araç almanın hem de şirket aracı kiralamanın farklı avantajları ve dezavantajları mevcuttur. İşte bu içerikte bu avantajları ve dezavantajları ayrıntılarıyla bulabilirsiniz. Haydi başlayalım!
Şirket aracı kiralayarak sermayenizi şirket aracına değil işinize yatırabilir ve vergi avantajı sağlayabilirsiniz. Fakat şirket üzerine araç almak, şirket araç satarken şirketin vergi ödemesine sebep olur, şirket aracı için operasyonel giderlerin üstlenilmesine neden olur ve bu da şirket kârlılığını düşürür. İşte tüm bu nedenlerden dolayı şirket üzerine araç almak kârlı mı sorusunun cevabını vermektedir.
1-Şirket Aracı Kiralayarak Sermayeni İşine Yatırırsın
Şirket aracı satın almak için ayırdığınız sermayeyi işinize yatırarak hem enerjinizi hem de sermayenizi işinize yatırabilirsiniz. Ayrıca şirket aracı için ödemeniz gereken kasko, sigorta, MTV, hasar, bakım gibi giderleri de şirket sermayesi olarak kullanabilir ve işinize yatırabilirsiniz.
2-Şirket Aracı Kiralayarak Vergi Avantajı Sağlarsın
Şirket aracı kiraladığın durumda kiralamış olduğun şirket aracı için aylık kira tutarını gider olarak gösterebilirsiniz. Bu sayede vergi giderlerini azaltabilir ve şirket kârlılığını artırabilirsiniz.
3-Şirket Üzerine Araç Alarak Ekstra Vergi Ödersin
Şirket aracı kiralamak yerine şirket üzerine araç alarak ekstra vergi ödemeleriyle karşılaşırsın. Şirket üzerine satın alınan aracı sattığın zaman KDV yükümlülükleriyle karşılaşırsın ki bu durum araç fiyatlarının arttığı günümüz dünyasında çok maliyetli olmaktadır.
4-Şirket Üzerine Araç Alarak Ekstra Operasyonel Giderleri Üstlenirsin
Şirket üzerine araç aldığın durumda bu araç için her yıl tekrar eden operasyonel giderlere üstlenmek zorunda kalırsın. Trafik sigortası, Kasko, MTV gibi operasyonel giderleri üstlenmek zorunda kalabilirsin.